Uusi kartoitus julki! Tube-videot on Instagram- ja blogisisältöjä vaikuttavampia

Tubettajien toteuttamat YouTube-sisällöt tavoittavat viikottain jo yli 1 miljoonaa nuorta aikuista, selviää meidän OMD Annalectilla teettämästä tuoreesta kartoituksesta, johon vastasi 1 000 15-35-vuotiasta nuorta aikuista. Jo kolmatta vuotta heinäkuussa toteutetussa kartoituksessa vertailtiin YouTuben lisäksi nyt ensimmäistä kertaa myös blogeja sekä Instagramia.

Nuorten aikuisten tärkein media vuonna 2018 on netti-TV, toiseksi tärkein Spotify ja kolmanneksi sijoittui YouTube. Tästä huolimatta keskeyttävä mainonta netti-TV:ssä ja Spotifyssa koetaan ärsyttäväksi, kun taas kaupallisia Tube-kumppanuuksia katsotaan mieluummin kuin mainontaa perinteisestä mediasta. Valtaosa (80 %) suomalaisista nuorista aikuisista pitääkin erilaisten tuotteiden ja palveluiden esilletuontia Tube-videoissa hyödyllisenä. Tube-videoiden perusteella ostetaan etenkin vaatteita, kosmetiikkaa, elektroniikkaa sekä elintarvikkeita.

Tube-videot vaikuttavat nuoriin aikuisiin huomattavasti vahvemmin kuin blogi- tai Instagram-sisällöt. Nuoret kertoivat kiinnostuvansa, suosittelevansa ja ostavansa tuotteita herkemmin Tube-videoiden kuin Instagram- tai blogisisältöjen perusteella. Tube-videoita katsellaan erityisesti rentoutumistarkoituksiin sekä ajankuluksi yksin ja yhdessä. Tubettajien samaistuttavuus merkitsee katsojille paljon, minkä lisäksi erityisen tärkeänä Tuben kuluttamisessa pidetään lyhyttä videoformaattia sekä sisältöjen valitsemisen helppoutta.

“Tubesta ainutlaatuisen kanavan tekee juuri samaistumisen ja vertaistuen kokemus. Kuitenkin jokaisella some-kanavalla on tarkoituksensa ja juuri monikanavaisuus rikastuttaa tarinankerrontaa. Kaupallinen kumppanuus on parhaimmillaan pitkäkestoisena tarinankerrontana, joka elää yleisön kanssa eri kanavissa”, toteaa meidän maajohtaja Sanna Rousi.

Kaikki Tube-yhteistyöt eivät kuitenkaan onnistu. Kartoituksesta ilmeni kolmasosan vastaajista lakanneen seuraamasta vaikuttajaa liiallisten kaupallisten sisältöjen perusteella.

“Aiemmista kartoituksistamme on ilmennyt, että noin neljä kaupallista yhteistyötä kuukaudessa alkaa olla yleisölle maksimi. Kuitenkin olennaisinta on laatu, yksikin kumppanuus voi ärsyttää, jos tekijä ei oikeasti seiso brändin takana tai toteutus on huolimaton. Oikean vaikuttajan löytäminen ja sisällön tavoitteellinen suunnittelu ovat laadukkaan tekemisen kulmakivet. Parhaimmillaan kumppanuudet tuovat tietenkin lisäarvoa tubettajan sisältöihin”, sanoo Sanna.

Tänä vuonna Tube-videoissa kiinnostaa monipuolinen sisältö sketseistä resepteihin ja erilaisiin pohdiskeluihin. Nuoret aikuiset kaipaavat lisää tutoriaali- ja testaussisältöjä sekä terveelliseen syömiseen liittyviä videoita. Myös haastevideot ja muuttuvien elämäntilanteiden rehellinen käsittely herättää mielenkiintoa yleisössä.

Haluisitko tietää lisää? Lataa koko Tuben vaikuttavuus 2018 -raportti ilmaiseksi täältä!