Mihin vaikuttajamarkkinoinnin teknologiaa tarvitaan?

Teknologia on tullut jäädäkseen myös vaikuttajamarkkinoinnin kentälle. Mutta mihin vaikuttajamarkkinoinnin teknologiaa oikein tarvitaan? 

Viime vuosien aikana sisällöntuottajien määrä on räjähtänyt. Pelkästään Suomessa eri somekanavissa on kymmeniä tuhansia sosiaalisen median sisällöntuottajia ja vaikuttajia. Perinteisten julkkisten ja isojen sometähtien lisäksi vaikuttajamarkkinoinnisssa hyödynnetään nyt myös pienempiä, tietyn aihealueen ympärille yleisönsä rakentaneita mikrovaikuttajia. 

Viimeistään siinä vaiheessa kun markkinoija haluaa jakaa vaikuttajamarkkinoinnin budjettinsa yhden tai muutaman ison vaikuttajan sijaan esimerkiksi kymmenelle pienemmälle, törmätään haasteeseen kuinka vaikuttajat löydetään, ja miten hallinnoidaan sekä mitataan vaikuttajamarkkinoinnin tuloksellisuutta. Muun muassa näihin kysymyksiin ratkaisun tarjoaa vaikuttajamarkkinoinnin teknologia.

Vaikuttajamarkkinoinnin teknologian tehtävä on helpottaa vaikuttajien etsimistä, yhteydenpitoa, kampanjoiden hallintaa, raportointia ja jopa sisällöntuottajien palkkioiden maksua. Eri teknologioita on tarjolla runsaasti. Osa alustoista keskittyy tiettyihin jakelukanaviin tai yksittäisiin toiminnallisuuksiin, kuten vaikuttajien etsimiseen, osa taas toimii monikanavaisesti. Ratkaisuja löytyy niin kevyinä kuukausipohjaisina SaaS-palveluina kuin räätälöityinä enterprise-ratkaisuinakin – ennen teknologian hankintaa kannattaa käyttää aikaa ja harkintaa omien tarpeiden sekä sisäisten prosessien määrittelyyn. 

Mihin kaikkeen vaikuttajamarkkinoinnin teknologiaa voi sitten hyödyntää?

Vaikuttajien etsiminen 

Yksi vaikuttajamarkkinoinnin perustavanlaatuisista haasteista on löytää sopivat vaikuttajat kampanjaan tai jatkuvaan yhteistyöhön. Päätöksiä tehdään usein top of mindin tai oman Instagram-tuntemuksen mukaan, mikä ei välttämättä johda parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Vaikuttajamarkkinoinnin teknologian avulla mainostaja voi tehdä dataohjautuvia päätöksiä sekä tarkastella näppärästi ja nopeasti vaikuttajan sisältöjä sekä dataa vaikuttajan taustalla.

Teknologia mahdollistaa sopivien vaikuttajien etsimisen erilaisten parametrien avulla. Yleisimpiä kohdennuskeinoja ovat yleisön sijainti, demografiat, kiinnostuksen kohteet tai sisältöteemat. Teknologia auttaa lisäksi tarkastelemaan vaikuttajan sisällön laatua ja tavoittavuuksia sekä yleisön sitoutumista ja sen koostumusta sekä relevanssia. 

Vaikuttajamarkkinoinnin teknologia myös lisää läpinäkyvyyttä, kun tarjouksia pyydetään vaikuttajilta tai heidän edustajiltaan. Teknologiat auttavat markkinoijaa löytämään helposti vaikuttajan yhteystiedot ja luomaan sisäistä CRM:ää.

Kampanjoiden hallinta ja kommunikointi

Kun markkinoija haluaa tehdä yksittäisten vaikuttajayhteistöiden sijaan kampanjoita useiden eri sisällöntuottajien kanssa samanaikaisesti, törmätään usein haasteeseen yhteistöiden tehokkaasta hallinnoinnista. Kontaktointi, neuvottelut, vaikuttajien briiffaus ja sisältöjen hyväksytys vievät yllättävän paljon aikaa.

Osa teknologioista mahdollistaa esimerkiksi kommunikoinnin vaikuttajien kanssa, vaikuttajien sisältöjen tarkastelun ja hyväksyttämisen yhden alustan sisällä sekä sovittujen kampanjatoimenpiteiden seurannan vaikuttajien kanavissa.

Raportointi ja mittaaminen

Moni vaikuttajamarkkinoinnin parissa työskennellyt huomaa nopeasti, että vaikuttajien toimenpiteiden raportointi vie huomattavan määrän aikaa. Teknologian avulla mainostaja pystyy automatisoimaan esimerkiksi vaikuttajien toimenpiteiden ohjaamista – näin aikaa säästyy kampanjan analysointiin ja jatkon kehittämiseen.

Osa teknologioista mahdollistaa myös sisällöntuottajien eri toimenpiteiden tuloksellisuuden mittaamisen ja vertailun hyödyntämällä yrityksen verkkokauppaan kytkettyjä seurantalinkkejä. Joissakin työkaluissa on integraatioita esimerkiksi Google Analyticsiin ja Shopifyihin, ja kehittyneimmät työkalut tarjoavat myös reaaliaikaista raportointia.

 

Yhteenvetona voi todeta teknologian olevan tärkeä työkalu, kun vaikuttajamarkkinoinnista halutaan tehdä aidosti strateginen osa markkinointia. Pelkkä teknologia tai data eivät kuitenkaan yksin riitä, vaan molempia pitää osata myöskin hyödyntää ja tulkita, jotta saadaan aikaan tuloksellista markkinointia. Lisäksi markkinoija tarvitsee näkemystä miten vaikuttajamarkkinoinnista tehdään aidosti liiketoiminnan tavoitteita tukevaa, sekä riittävästi resursseja yhteistöiden toteutukseen ja analysointiin. 

Tarvitsetko apua oikean vaikuttajan löytämiseen tai teknologian hankintaan? Käytämme maailman johtavaa vaikuttajamarkkinoinnin alustaa sopivien vaikuttajien etsimisessä. 

Ota yhteyttä niin jutellaan lisää!