Back
Lyhytvideot ovat nousseet nopeasti yhdeksi merkittävimmistä some-markkinoinnin keinoista, ja niitä hyödynnetään yhä enemmän myös muissa digikanavissa kuten verkkomedioissa tai ulkomainonnassa. Myös suurin osa vaikuttajamarkkinoinnin toimenpiteistä koostuu vuonna 2025 erilaisista lyhytvideosisällöistä niin TikTokissa, Instagramissa kuin YouTubessa.
Tässä artikkelissa tarkastelemme, miksi lyhytvideoita kannattaa hyödyntää monikanavaisesti sen sijaan, että keskittyisi vain yhteen kanavaan, kuten TikTokiin.
TikTok on viime aikoina ollut paljon esillä, kun Yhdysvalloissa on keskusteltu sen mahdollisesta sulkemisesta tai siirtämisestä osittain yhdysvaltalaisomistukseen. TikTok ehdittiinkin jo kertaalleen sulkea, kunnes se palautettiin 12 tunnin jälkeen toimintaan omistusneuvottelujen jatkamisen ajaksi. Sulkemisuutisen myötä lukuisat vaikuttajat ja brändit siirtyivät nopeasti uuteen kiinalaiseen Rednote-somealustaan, joka muistuttaa toiminnallisuuksiltaan TikTokia.
TikTokin mahdollinen sulkeminen on hyvä esimerkki siitä, kuinka nopeasti jokin sosiaalisen median alusta voidaan poistaa käytöstä ja kuinka uusia alustoja voi syntyä tilalle hetkessä. Jos brändin lyhytvideostrategia perustuu vain yhteen jakelukanavaan, sen somestrategia jää haavoittuvaiseksi alustojen nopeille muutoksille. Yhteen kanavaan keskittyminen voi pahimmillaan vaarantaa brändin näkyvyyden ja somepresenssin kokonaisuudessaan.
Sisällöntuottajan tai markkinoijan kannattaa siis hajauttaa riskiä ja luoda lyhytvideostrategia, joka huomioi kaikki kohderyhmälle relevantit jakelukanavat.
Lyhytvideoita julkaistaan lähes kaikilla sosiaalisen median alustoilla, ja jokaisella kanavalla on omat kohderyhmänsä sekä roolinsa osana käyttäjien mediakulutusta. TikTok tavoittaa erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset. YouTube Shorts on noussut merkittävään asemaan Suomessa. YouTubella on yli kolme miljoonaa kuukausikäyttäjää ja se tavoittaa nuorempien lisäksi myös vanhemmat suomalaiset. Lyhytvideot ovat edelleen keskeisiä myös Instagramissa (Instagram Reels), ja Facebook on viime vuosina panostanut merkittävästi lyhytvideoiden kehittämiseen.
Monikanavainen lyhytvideostrategia mahdollistaa brändeille läsnäolon eri sidosryhmille relevanteissa kanavissa.
Eri somekanavat edellyttävät brändeiltä jatkuvasti kasvavia resursseja sisällöntuotantoon. Lyhytvideoiden lisääminen markkinointipalettiin kasvattaa tätä tarvetta entisestään.
Kun brändi rakentaa monikanavaisen lyhytvideostrategian, joka huomioi kohderyhmien tarpeet ja eri kanavien ominaispiirteet, on mahdollista tuottaa kerralla sisältöjä useisiin jakelukanaviin. Tämä tuo kustannustehokkuutta, sillä sisältöjä ei tarvitse räätälöidä jokaista kanavaa varten erikseen.
TikTokiin suositellaan usein luomaan kanavanatiivia sisältöä, joka hyödyntää vahvasti alustan omia trendejä ja toiminnallisuuksia. Tämä lähestymistapa toimii erityisesti orgaaniseen tavoittavuuteen perustuvassa strategiassa. Haasteena on kuitenkin se, että yhden kanavan sisältö ei välttämättä toimi muissa jakelukanavissa. Tämä koskee erityisesti TikTok trendeihin tai alutan toiminnallisuuksiin pohjautuvaa sisältöä.
Vaikka orgaaninen sisältöstrategia voi tuottaa korkeaa sitoutumista, jää tavoittavuus usein rajalliseksi. Suomessa julkaistaan kuukausittain miljoonia videoita, joten kilpailu on brändeille äärimmäisen kovaa. Brändit kamppailevat alustalla käyttäjien huomiosta muiden brändien, vaikuttajien kuin mediatalojenkin kanssa.
Mainonnan avulla voidaan varmistaa, että sisällöt leviävät laajan kohdeyleisön tietoisuuteen ja tuotetusta sisällöstä saadaan kaikki tehot irti. Mainonnan avulla samoja sisältöjä voidaan jakaa myös muissa jakelukanavissa ja näin tavoittaa uusia kohderyhmiä.
Monikanavainen lyhytvideostrategia alkaa sisältöstrategian luomisesta. Sisältöstrategia mahdollistaa brändinmukaisen ja kustannustehokkaan sisällöntuotannon eri jakelukanaviin.
Strategiassa määritellään eri kanavien roolit ja kohderyhmät osana yrityksen markkinointiviestintää. Keskeistä on määritellä kunkin kanavan sisältölupaus eli syy, miksi kohderyhmä seuraa brändiä kyseisessä kanavassa. Lisäksi on tärkeää määritellä brändin tyyli, tone-of-voice ja visuaalinen ilme, jotta lyhytvideot tukevat yhdenmukaisesti brändin muuta markkinointiviestintää. Strategiassa määritellään myös kanavakohtainen konseptit ja hyödynnettävät jatkuvat sisältötyypit.
Selkeän sisältöstrategian avulla brändi voi tuottaa alkuperäissisältöä, joka tukee strategisesti tärkeitä tavoitteita. Kun sisällöntuotannolle on luotu selkeä sapluuna, videoiden suunnittelu ja tuotanto on tehokkaampaa, ja sisältöjä voidaan hyödyntää useissa eri jakelukanavissa.
Strategiatyöhön kannattaa sisällyttää myös mainonnan rooli ja budjetointi. Jatkuvan sisältömarkkinoinnin rinnalle kannattaa lisätä taktisia sisältöjä, joiden avulla voidaan ohjata yleisöä haluttuihin toimenpiteisiin kuten ostoksille verkkokauppaan tai uutuustuotteiden pariin.
Monikanavaisen lyhytvideostrategian ja laadukkaan sisältömarkkinoinnin avulla brändi voi herättää kohderyhmän kiinnostuksen ja välittää heille merkityksellisiä viestejä eri jakelukanavissa. Parhaimmillaan suunnitelmallinen lyhytvideomarkkinointi auttaa kasvattamaan brändiarvoa ja saavuttamaan liiketoiminnallisia tuloksia.