Joona Haatainen
29/3/2025

Näin luot houkuttelevaa asiantuntijasisältöä someen ja erotut kilpailijoista palvelualalla

Palvelualan yritykset ja organisaatiot kuten konsulttitoimistot,  lakitoimistot, teknologiayritykset tai terveyhoitoalan toimijat elävät osaajiensa ammattitaidosta. Mutta miten yrityksen asiantuntijoiden huippusoaaminen tuodaan esiin ja valjastetaan houkuttelevaksi markkinointiviestinnäksi?

Tässä artikkelissa pureudumme siihen, miksi sosiaalinen media tarjoaa asiantuntijayritykselle tehokkaan markkinointikanavan, sekä keinoja siihen miten omat asiantuntijat voidaan valjastaa brändin kasvoiksi. Entä millaisia konkreettisia hyötyjä jatkuvalla sisällöntuotannolla somessa voidaan saavuttaa? Tässä artikkelissa kerromme, mitä houkutteleva sosiaalisen median markkinointi palvelualoilla vaatii onnistuakseen.

Lue miten Esperi Care hyödyntää asiantuntijoitaan somessa

Miksi asiantuntijayrityksen kannattaa panostaa sosiaaliseen mediaan?

Sosiaalinen media mielletään perinteisesti kuluttajamarkkinoinnin kanavaksi vaikka se tavoittaa lähestulkoon kaikki suomalaiset. Emarketerin tutkimuksen mukaan jopa 60% kansainvälisistä B2B-markkinointipäättäjistä näkee somemarkkinoinnin olevan heille tärkein markkinointikanava liiketoiminnan kasvattamiseen. Myös Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan yrittäjät, kuin toimihenkilöt viettävät aikaansa sosiaalisen median kanavissa. Eri some-kanavien avulla voidaan tavoittaa niin yrityspäättäjät, kuin muut yrityksen kannalta olennaiset sidosryhmät kuten potentiaaliset työntekijät. 

Sosiaalinen media tarjoaa asiantuntijayrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden:

  • Tavoittaa oikeat päätöksentekijät: Sosiaalisen median alustat kuten LinkedIn, YouTube ja Meta tarjoavat markkinoijalle tehokkaita kohdennusmahdollisuuksia, joiden avulla yritys voi tavoittaa juuri ne päättäjät ja yritykset, jotka tarvitsevat sen palveluita.
  • Rakentaa luottamusta: Some mahdollistaa asiantuntijasisällön jakelun, jolla yritys osoittaa kyvykkyytensä ja rakentaa luottamusta, sekä ajatusjohtajuutta nykyisten, sekä potentiaalisten uusien asiakkaiden keskuudessa.
  • Kasvattaa tunnettuutta: Aktiivinen läsnäolo somessa kasvattaa yrityksen näkyvyyttä ja tunnettuutta halutun kohderyhmän keskuudessa. Myös somen rooli hakukoneena kasvaa, joten asiantuntijayrityksen on mahdollista tavoittaa asiantuntija juuri silloin kun he etsivät tietoa aiheeseen liittyen. 
  • Vuorovaikuttaa: Sosiaalinen media mahdollistaa vuorovaikutuksen asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Jatkuva vuorovaikutus auttaa ymmärtämään asiakkaiden tarpeita ja rakentamaan pitkäaikaisia suhteita.
  • Luoda kilpailuetua: Yritykset, jotka hyödyntävät somea tehokkaasti, erottuvat kilpailijoistaan ja vahvistavat asemaansa markkinoilla sekä potentiaalisten päättäjien top-of-mindissa kun he palveluita tarvitsevat. Some toimii näyteikkunana yrityksen maailmaan, jonka kautta potentiaaliset asiakkaat löytävät uusia yhteistyökumppaneita. 

Asiantuntijat ja työntekijät brändin kasvoina

Asiantuntijayrityksen suurin voimavara on sen ammattilaisten osaaminen. Valjastamalla omat asiantuntijat brändin kasvoiksi, yritys voi:

  • Inhimillistää brändiä: Ihmiset luottavat tutkimusten mukaan toisiin ihmisiin, sekä vertaisiin enemmän kuin brändeihin. Kun asiantuntijat jakavat omaa osaamistaan ja näkemyksiään, yrityksen brändi muuttuu inhimillisemmäksi ja toisaalta helpommin lähestyttäväksi potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa.
  • Vahvista asiantuntijamielikuvaa: Asiantuntijoiden aktiivinen läsnäolo somessa, sekä kohderyhmälle lisäarvoa tuottavan sisällön jakaminen vahvistaa yrityksen asiantuntemusta ja osaamista. Kun asiantuntijat jakavat sisältöjä omille verkostoilleen tarjoaa se yritykselle mahdollisuuden myös merkittävään ansaittuun näkyvyyteen esimerkiksi LinkedInissä.
  • Lisää luotettavuutta: Kun asiantuntijat jakavat omaa osaamistaan, se lisää yrityksen luotettavuutta ja uskottavuutta. Toisaalta se tuo yrityksen, sekä asiakkaat lähemmäs potentiaalisia asiakasta. 
  • Houkuttele uusia osaajia: Vahva henkilöbrändäys houkuttelee myös uusia osaajia yrityksen palvelukseen. Some tarjoaa tehokkaan kanavan myös työnantajamielikuvan rakentamiseen, sekä rekrymarkkinointiin. 

Mitä liiketoiminnallista hyötyä jatkuva läsnäolo somessa tuo? 

Jatkuva ja laadukas sisällöntuotanto sosiaalisessa mediassa tuottaa palvelualojen yrityksille monia konkreettisia liiketoiminnallisia hyötyjä:

  • Lisää asiakkaita: Laadukas sisältö houkuttelee potentiaalisia asiakkaita ja kasvattaa liidien määrää. Asiantuntijayritys pysyy kohderyhmän top-of-mindnissa kun ostopäätös on heille ajankohtainen. 
  • Vahvistaa brändimielikuvaa: Jatkuvan sisällöntuotanton avulla voidaan vahvistaa yrityksen brändimielikuvaa, tunnettuutta ja positiota markkinoilla. Tämä  edellyttää sitä, että someen tuotettu sisältö on linjassa brändistrategian ja liiketoiminnallisten tavoitteiden kanssa. Panosta siis strategiaan! 
  • Parantaa asiakaspitoa: Sosiaalinen media mahdollistaa asiakkaiden kanssa vuorovaikutuksen ja palautteen keräämisen, mikä auttaa parantamaan asiakaspitoa. Toisaalta se auttaa luomaan yhteisöä yrityksen brändin, sekä osaajien ympärille ja toisaalta syventämään suhdetta sen kanssa.
  • Säästä markkinointikustannuksissa: Sosiaalinen media on usein kustannustehokkaampi markkinointikanava kuin perinteiset markkinoinnin keinot. Houkutteleva ja kohderyhmää puhutteleva sisältömarkkinointi mahdollistaa myös ansaitun median. Sisältöä kannattaa myös jaella ostetulla mainonnalla, jotta sisällöstä saadaan mahdollisimman hyvin tehot irti. 

@eckeroline

Työtä, naurua ja merimaisemia – ei huono combo! 🌊⚓️

♬ alkuperäinen ääni - Eckerö Line

Mitä onnistunut sosiaalisen median markkinointi vaatii?

Onnistunut sosiaalisen median markkinointi ei tapahdu itsestään. Se vaatii panostuksia niin suunnitteluun, kuin tuotantoon. 

  • Strategia: Selkeä strategia, joka määrittelee tavoitteet, kohderyhmän, kanavat ja sisällön joihin sisältöä tuotetaan. Strategiassa kannattaa myös ottaa huomioon monikanavaisuus, sekä ostetun mainonnan rooli jotta sisältö palvelee kohderyhmää kaikissa kohtaamispisteissä ja sisällöstä saadaan mahdollisimman hyvin tehot irti. Erityisesti B2B-bisneksessä kannattaa myös hyödyntää omien asiantuntijoiden omat kanavat vaikkapa LinkedInissä.
  • Konseptointi: Sisältökonseptin avulla varmistetaan jatkuvalle sisällöntuotannolle selkeä sapluuna ja punainen lanka joka ohjaa sisällöntuotantoa. Toimiva sisältökonsepti  helpottaa sisällöntuotantoa, sekä tekee siitä erottuvaa, kustannustehokasta ja kohderyhmän tarpeita palvelevaa. Konseptoinnin avulla tiedetään mitä ollaan tekemässä eikä sisältöä tarvitse suunnitella aina täysin uudelleen. Toisaalta myös asiantuntijoiden on itsenäisesti helpompi seurata valmista suunnitelmaa mikäli heitä halutaan osallistaa sisällön suunnitteluun ja tuotantoon. 
  • Sisällön suunnittelu: Jotta sisältö palvelee kohderyhmän tarpeita vaatii se myös huolellista sisällön suunnittelua. Strategiaan ja konseptiin nojautuvan sisällön suunnittelun avulla varmistaan, että sisältö on laadukasta, relevanttia ja säännöllistä. Kun sisällöllä on selkeä suunta se  luo kohderyhmälle myös syyn seurata brändin some-kanavia, kun sisältö ei poukkoile aihealueesta toiseen. Toki myös reaktiiviselle ja trendeihin pohjautuvalle sisällölle on modernissa somekentässä paikkansa.
  • Sisällöntuotanto: Somessa ei erotu enää vain puhelimella tuotetulla sisällöllä tai nopeasti kirjoitetuilla somepostauksilla. Menestyksekäs läsnäolo vaatii laadukasta sisällöntuotantoa. Sisällöntuotannossa kannattaa hyödyntää Big Rock -ajattelua. Samalla tuotantokerralla voidaan tuottaa pidempää videosisältöä, lyhytvideoita (YouTube Shorts, Meta, TikTok), kuvajulkaisuja sekä esimerkiksi artikkeleita. Näin sisältömarkkinoinnin panostuksista saadaan kaikki tehot irti. 
  • Jakelu: Sisältöjä ei kannata jättää vain yrityksen YouTube-kanavalle tai verkkosivuille pölyttymään. Niitä kannattaa optimoida ja jaella monikanavaisesti eri some-kanavissa, sekä verkkosivuilla. Jotta sisältö tavoittaa mahdollisimman tehokkaasti kohderyhmän suosittelemme myös hyödyntämään ostettua mainontaa sisällön jakelussa.
  • Yhteisömanagerointi: Kun brändi luo houkuttelevaa sisältöä kannattaa sen rakentaa sen ympärille myös yhteisöllisyyttä nokkelan yhteisömanageroinnin avulla. Kannusta sisällöissä, sekä copy-teksteissä yleisö kommentoimaan, sekö vuorovaikuttamaan brändin kanssa. Tämä edellyttää aktiivista vastailua kommenteihin tai vaikkapa sisällöntuotantoa kommenteissa nouseviin kysymyksiin liittyen. 

Varaa riittävästi resursseja sisältömarkkinoinnin suunnitteluun, tuotantoon ja jakeluun

Menestyksekäs somepresenssi harvemmin syntyy yhden henkilön kynästä. Se vaatii stragista osaamista ja kykyä luoda erottuvia, sekä kohderyhmää puhuttelevia konsepteja. Kykyä osallistaa omat asiantuntijat osaksi sisällön suunnittelua, sekä osaavaa tiimiä sisällöntuotantoon. Myös luovien asiantuntijoiden lisäksi tarvitaan kyvykkyyksiä analysoida sisällön toimivuutta, sekä jaella sitä ostetulla mainonnalla. 

Paras lopputulos syntyykin yhdistelemällä eri markkinointiviestinnän ja sisällöntuotannon ammattilaisten kyvykkyyksiä. Panostamalle laadukkaaseen, sekä brändinmukaiseen sisältöön myös sisällön elikaari kasvaa ja se palvelee yrityksen liiketoiminnallisia tavoitteita myös pitkällä aikavälillä. 

Yhteenveto:

Sosiaalinen media on modernille asiantuntijayritykselle korvaamaton markkinointikanava, joka tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia liiketoiminnan kasvattamiseen ja brändin rakentamiseen. Valjastamalla omat asiantuntijat brändin kasvoiksi ja tuottamalla jatkuvasti laadukasta sisältöä, yritys voi rakentaa luottamusta, tavoittaa oikean kohderyhmän ja saavuttaa merkittäviä liiketoiminnallisia hyötyjä niin lyhellä, kuin pitkällä aikavälillä. Onnistunut sosiaalisen median markkinointi vaatii kuitenkin strategiaa, konsepteja, sisällön suunnittelua ja tuotantoa sekä riittävästi resursseja.

Oletko valmis viemään asiantuntijayrityksesi sosiaalisen median markkinoinnin seuraavalle tasolle? Ota yhteyttä, niin autamme sinua luomaan tehokkaan strategian ja toteuttamaan vaikuttavaa sisältöä, joka saa aikaan tuloksia.